Waar het klokje thuis tikt

Knusse pleintjes, kleine hofjes en autoluwe straatjes. Betaalbare huurwoningen, villa-achtige woningen in het groen, lofts en loftachtige studio’s. Wie de bouwplannen voor de Klokkengieterij in Aarle-Rixtel bekijkt, kan maar één conclusie trekken: als je wilt wonen op een plek met een uiterst divers en onderscheidend woningprogramma én op een historische locatie, krijg je binnenkort een unieke kans.

Foto onderschrift : Wethouder Tonny Meulensteen ( gemeente Laarbeek) en Toon de Koning ( Interesting Vastgoed)

Maarten Bloks van Interesting Vastgoed vindt het project een mooie aanvulling op het huidige woningaanbod in Laarbeek: “Als je van uit Helmond Laarbeek binnenkomt, is de Klokkengieterij het eerste wat je ziet. Dat wij op die unieke locatie nu een mooi bouwproject kunnen realiseren, met voor elk wat wils, is een mooie opsteker voor Laarbeek in het algemeen en de buurt rond de Klokkengieterij met zijn rijke geschiedenis in het bijzonder.” Ook projectwethouder Tonny Meulensteen van de gemeente Laarbeek is erg content met de ontwikkeling: “De gemeente heeft veel tijd geïnvesteerd in het vinden van het juiste plan voor het volledige gebied, inclusief de gemeentelijke gronden aan de Kanaaldijk. Het wordt nu een totaalontwikkeling met een geweldige uitstraling voor Laarbeek. En met een toegankelijke woningmix, bereikbaar voor de inwoners van Laarbeek.”

Voor de ontwikkeling van het beeldbepalende terrein bij de ingang van Aarle-Rixtel werd een wedstrijd georganiseerd. Al toen het winnende ontwerp voor de gebiedsontwikkeling werd gepresenteerd, was duidelijk dat de uitstraling en de setting van het woningbouwprogramma bijzonder te noemen was. In deze bijzondere omgeving ontstaat binnenkort een elegante mix van zo’n 65 woningen. Het Rijksmonument en de hallen van de klokkengieterij blijven behouden en maken integraal deel uit van de gebiedsontwikkeling.

Waar gedurende honderden jaren klokken gegoten werden, zullen nu lofts, studio’s en villa-achtige woningen ontstaan. Vanzelfsprekend blijft het karakter van de klokkengieterij behouden. In de twee bestaande loodsen op het terrein komen appartementen. Daaromheen worden woningen met witte stenen en lichtrode dakpannen opgetrokken. In totaal gaat het om 50 woningen op het Ambachtsterrein en dertien woningen op de gemeentegrond aan de zijde van de Kanaaldijk, die ook bij het plan wordt betrokken. Het fabrieksgebouw aan de voorzijde is een Rijksmonument en zal intact blijven.

Geïnteresseerden uit de gemeente Laarbeek krijgen voorrang. Het bestemmingsplan wordt voor de zomer ter inzage beschikbaar gesteld. Daar vinden de toekomstige bewoners ook nadere informatie. Via de website kunnen bezoekers zich ook aanmelden om op de hoogte gehouden te worden in aanloop naar de start van de verkoop.